מכס

בכל יבוא מוצרים ארצה ממדינה זרה הינך מחוייב בתשלום מיסים לרשות המסים בישראל

כל אחת ממדינות העולם וביניהן ישראל, מטילה וגובה מסים מאזרחיה, כאשר מכס הוא אחד מן אותם מסים, אותו יש לשלם על יבוא. זאת כאשר בדומה למסים נוספים אשר מוטלים על האזרחים, מטרת המכס היא לממן את פעילויות הממשלה השונות, אך בנוסף לכך מטרת המכס היא גם לנסות ולצמצם את היבוא ממדינות זרות ולעודד רכישה של תוצרת מקומית, תוצרת כחול לבן.

המכס אינו מס שמוטל אך ורק על יבואנים גדולים אשר עוסקים יבוא של כמויות גדולות של סחורה, אלא גם על האזרחים הקטנים אשר מבקשים לקבל חבילה בסדר גודל מסויים מחו"ל, או אזרחים אשר במהלך שהותם בחו"ל עורכים קניות ורוכשים מוצרים אשר עולים על סכום הנקבע על ידי רשות המסים בישראל. זאת כאשר בסמכות רשות המסים של ישראל להחליט ולקבוע על אילו סחורות יחויב האזרח לשלם מכס ואילו סחורות פטורות מתשלום מכס, וכמובן על דרכי חישוב מכס.

באופן הבסיסי ביותר כל אזרח אשר שב לישראל לאחר ביקור בחו"ל, רשאי להחזיר עימו סחורה וחפצים שרכש במהלך שהותו בחו"ל, בסכום כולל שלא יעלה על 200 דולרים. לרבים מאיתנו שטסו לחו"ל לפחות פעם אחת, עדיין זכורים המסלול האדום והמסלול הירוק שנמצאים רגע לפני היציאה מנתב"ג. שני המסלולים נמצאים תחת אחריות מכס ישראל, כאשר אזרחים אשר עוברים במסלול הירוק מצהירים מעצם המעבר בו, כי לא רכשו והביאו איתם סחורה וחפצים ששווים עולה על 200 דולרים, בעוד שאילו העוברים במסלול האדום מגיעים מתוך כוונה להצהיר על חפצים שמעבר למותר.

ישראלים רבים אשר רכשו מוצרים מעבר למותר, לוקחים פעמים רבות את הסיכון ועוברים במסלול הירוק, אך לפקידי המכס בנתב"ג ישנה הסמכות לעצור לביקורת בין אם על פי חשד ובין אם באופן רנדומלי, נוסעים אשר שבו לארץ ואזרח אשר יתפס עם סחורה ששוויה מעל 200 דולרים ולא הצהיר על כך מבעוד מועד, ידרש לשלם קנס על פי חוק.

כללי המכס חלים גם על חבילות שאדם מבקש לשלוח לחו"ל או לקבל אליו לישראל, כאשר במקרה זה פטור במכס הוא לחבילות במשקל של עד 2 ק"ג ובשווי של עד 400 דולרים. גם במקרים אילו האחריות על הדיווח בנוגע לתוכן החבילה ולצורך לשלם מס על חבילה שמשקלה או שוויה עולה על המותר, מוטל על האזרח ולרשויות המכס המפקחות על החבילות ישנה הזכות לפתוח את החבילות ללא נוכחות בעליהן, אך בנוכחות פקיד דואר.

אזרחים ישראלים שההתמודדות שלהם עם רשויות המכס בישראל מתחילה ונגמרת באחד מן המסלולים בנתב"ג, לרוב לא זקוקים לייעוץ או שימוש באנשי מקצוע כמו עמיל מכס, אך אנשים אחרים אשר מבקשים להעביר סחורות בסדר גודל משמעותי יותר ממזוודת קניות, לא תמיד יודעים מהם זכויותיהם במכס ולכן לעתים עלולים להיקלע ללא מעט תסבוכות מול רשויות המס. כך לדוגמא תושב חוזר, אשר הוא כל מי ששב למגורי קבע בארץ לאחר שהייה של יותר משנתיים בחו"ל, זכאי להקלות במכס ובעצם מדובר בפטור ממכס על הבאת חפצים כמו רהיטים ומכשירי חשמל מחו"ל.

גם יבואנים או יצואנים אשר נתונים לפיקוח תכוף יותר של מכס ישראל, לרוב יעדיפו לשכור את שירותיו של בעל מקצוע או של חברה העוסקת במתן ייעוץ בכל הנוגע להעברת סחורות וחפצים במכס. בין אם מדובר ביבואן, יצואן, או תושב חוזר, כיום ניתן להיעזר בשירותיו של

מכס או חברה העוסקת בעמילות מכס, אשר קיבלו רשיון והסמכה לייצג כל אדם מול רשויות המכס בישראל. על ידי שימוש בשירותיו של עמיל מכס ניתן בהחלט להימנע ממקרים של בעיות בשחרור חבילה מהמכס, לקבל יעוץ בנוגע ליבוא אישי ולהיעזר בכל הנוגע לשילוח בינלאומי.