בעולם הצרכני ובחברה שבה אנו נהנים מסחר חופשי, אנו נחשפים יותר ויותר ליבוא טובין ממדינות העולם, בין אם יבוא טובין למטרות מסחריות ובין אם למטרות של יבוא אישי. טובין הוא למעשה הפריטים או הסחורה שאותה אנו מייבאים וכיום ישנה חשיבות רבה לבחירת הטובין אותו נרצה לייבא לשימוש אישי או מסחרי וזאת משום שישנו סיווג שונה לסוגי טובין שונים, דבר אשר ישפיע על ההיבטים המשפטיים הכרוכים ביבוא ובוודאי גם על המיסים אותם נצטרך לשלם כחלק מהליך היבוא.
כאמור יבוא טובין יכול להיות יבוא אישי לארץ שאינו למטרות שיווק מסחרי ולרוב מדובר ביבוא מכוניות או יבוא אישי של בגדים ויבוא טובין יכול להיות גם יבוא סחורות בכמויות גדולות למטרות שיווק ומכירה בארץ. במקרים רבים ובוודאי כאשר מדובר ביבוא אישי, כבר ידוע לנו מראש איזו סחורה היינו רוצים לייבא ואז עלינו לבדוק את סיווג הטובין ברשויות המכס ולבדוק במה כרוך היבוא של אותם פריטים.
הצעד הראשון בבדיקה צריך לכלול עיון ברשימות של מכס ישראל ומכון התקנים ולמעשה עלינו לוודא כיצד מסווג הטובין ומהם המיסים המוטלים על סוג הסחורה אותה נרצה לייבא. מעבר לכך, עלינו לבדוק באילו מדינות מייצרים את סוג הטובין בו אנו מעוניינים ולאחר שמצאנו מפעל או יצרן המייצר את הסחורה אותה אנו רוצים, עלינו לבדוק האם לישראל יש קשרי מסחר עם אותה מדינה, שכן בישראל ישנה פקודת סחר האוסרת על יבוא או יצוא למדינות אויב.
מבחינה חוקית, קיים בישראל צו יבוא חופשי המאפשר יבוא טובין לכל אדם ללא צורך ברישיון, אך לצו זה יש גם מקרים חריגים ולמעשה עלינו לבדוק ברשימות של משרד התמ"ת האם הסחורה אותה או רוצים לייבא זקוקה לרישיון או מותרת בכלל ליבוא בהתאם לסוג הסחורה והמדינה ממנה רוצים לייבא. בין המדינות אשר מהן ישנה חובת רישיון על מנת לייבא טובין ניתן למצוא את סוריה, לבנון, קובה, קמבודיה, פקיסטן או אינדונזיה, וחשוב לזכור כי רשימת המדינות מתעדכנת בהתאם ליחסים הדיפלומטים ולכן יש לבדוק טרם היבוא את הרשימה המעודכנת.
מעבר ליחסים הדיפלומטיים עם מדינה כזו או אחרת, ישנן סחורות הזקוקות לרישיון מגופים שונים וכך לדוגמא יבוא של קפה, תה, או תבלינים, כרוך באישור של משרד החקלאות ויבוא של מוצרי גומי המיועדים לשימוש בכלי תחבורה כרוכים ברישיון מטעם משרד התחבורה וכך למעשה יש לא מעט סחורות אשר כרוכות באישורים מגורמים וגופים שונים.
לאחר שבדקנו האם הסחורה אותה נרצה לייבא נמצאת ברשימת הטובין האסורים ליבוא, או שיש צורך ברישיון על מנת לייבא אותה, עלינו גם לבדוק מהו שיעור המס אותו נצטרך לשלם על הסחורה בהתאם למדינה ממנה מייבאים ובהתאם לסוג הסחורה. למעשה מה שקובע את שיעור המס שנצטרך לשלם הוא סיווג הטובין, כאשר סיווג טובין צריך להיעשות על ידי גורם מקצועי ומנוסה שכן השלב שבו מסווגים את הסחורה ידוע כשלב מהותי בהליך הארוך של יבוא וסחר בינלאומי.
מהסיבות האלו רצוי במיוחד להיעזר בגורמים מקצועיים כאשר אנו מבקשים לייבא טובין לארץ, בין אם יבוא סחורות, יבוא רכב, או יבוא בגדים, ולרוב הגורם המתאים לכך הוא עמיל מכס או חברה לשילוח בינלאומי המעסיקה עמילי מכס, אשר יסייעו לנו בבדיקת הרישיונות והאישורים הנדרשים, מציאת המדינה ממנה ניתן לייבא את הטובין, ליווי ההליך של סיווג הטובין וליווי כולל של הליך היבוא עד להגעת הטובין לארץ.