יבוא בגדים

מדוע רוב הביגוד וההנעלה בארץ מיובאים מחו"ל, ואיך הפך ענף יבוא הבגדים לתעשייה שלמה?

אחד מהמאפיינים של מדינת ישראל כמדינה מערבית הוא כמובן האופי הצרכני שלנו, ואחד הדברים שאנו הכי אוהבים לקנות הוא בגדים. אחת מהאפשרויות לקניית בגדים בישראל היא כמובן שיטוט בחנויות וברשתות האופנה הפועלות בארץ, אך רבים מאיתנו חפצים גם באופנה הייחודית המגיעה ממדינות שונות בחו"ל ומשום כך, לא מעט מן הביגוד שאנו רוכשים בארץ הוא ביגוד ביבוא מחו"ל שהוא למעשה יבוא מסחרי של בגדים וכיום רבים גם מכירים באפשרות של יבוא בגדים אישי מחו"ל.

כיום למעשה על כל פריט ביגוד שאנו רוכשים מצוין על תווית הבגד שם המדינה שבה יוצר הבגד, מה שיכול לתת לנו קצת מושג על המדינות העיקריות הפועלות בתחום של יצוא בגדים ליתר מדינות העולם ובין המדינות הללו ניתן למצוא את סין כמובן וגם את טורקיה. יבוא בגדים מסין או מטורקיה לרוב מתאים לאילו המבקשים להיכנס לתחום הרחב של יבוא בגדים מסחרי שהוא למעשה יבוא בגדים בכמויות גדולות ובגדים אלו יימכרו לאחר מכן בישראל.

כיום יש גם אפשרות של יבוא בגדים בעלי אופי ייחודי גם ממדינות נוספות בעולם כמו יבוא של בגדים עשויים צמר אלפקה, דבר אשר ייחודי ליבוא בגדים מבוליביה או יבוא של בגדים בעיצוב 'שאנטי' ממדינות המזרח, בדרך כלל מהודו. מי שמבקש היום לעסוק בתחום של יבוא בגדים מסחרי יידרש בתחילה למעט מחקר בנושא שכן כמו בכל יבוא מסחרי מסוג אחר, עלינו להכיר את החוקים והתקנות של המדינה ממנה אנו מייבאים את הסחורה וגם כמובן להכיר את התקנות של מכס ישראל.

לרוב מדינות כמו סין או הודו נחשבות למדינה מהן יבוא בגדים הוא עסק קל יחסית, שכן אין להן חוקים ותקנות נוקשים מדי, אך את התקנות המחמירות באמת אנו פוגשים כאן בישראל ולמעשה כל בגד אשר מיובא מחו"ל ונמכר בארץ חייב כאמור בתווית המציינת את ארץ הייצור של הבגד. בחלק מהמקרים ניתן להגיע להסכם עם המפעל בחו"ל כך שכבר שם תוצמד התווית לבגד ובמקרים אחרים, ניתן לייבא את הבגד לישראל ללא תווית ואותה להצמיד לבגד בשדה התעופה במחסן של ממ"ן בעלות של שקל או שניים לכל תווית.

מעבר ליבוא המסחרי של בגדים מהארץ לחו"ל קיימת כיום גם האפשרות של יבוא בגדים אישי והיא מתאימה לכל אחד ואחת ששמו את עיניהם על פריט מעצבים ייחודי הנמכר רק בחו"ל או פשוט לכל מי שמעדיף קנייה של בגדים בחו"ל על פני קנייה בארץ. יבוא בגדים אישי הוא למעשה כל קניה של בגד מחו"ל בין אם אנו קונים דרך חנות בגדים מקוונת ובין אם אנו יוצרים קשר ישיר עם החנות או המפעל בחו"ל ודרכם מארגנים את שליחת הבגד מחו"ל, אלינו בישראל.

בניגוד ליבוא בגדים מסחרי שלרוב מצריך גם התייעצות ושימוש בחברה המנוסה בשילוח בינלאומי, כאשר מדובר ביבוא אישי של בגדים, שבו אנו מייבאים מספר פריטים בודדים שאינם מיועדים להימכר בארץ, מדובר בפחות נהלים ובבירוקרטיה הרבה פחות נוקשה. למעשה מי ששם את עינו על פריט ספציפי כמו שמלת מעצבים או נעליים ייחודיות שהמחיר שלהן בחו"ל נמוך בהרבה מזה בארץ, יכול לנסות למצוא את אותו הפריט בחנויות בחו"ל וגם להיעזר בשירותן של חברות המתמחות ביבוא פרטי ביגוד מחו"ל שיאתרו עבורנו את הפריט וידאגו לייבא אותו עבורנו.

הזמנה של פריט ביגוד מחו"ל לרוב פשוטה וכיום ברוב האתרים כל מה שצריך הוא מספר כרטיס אשראי ובנוסך למחיר הפריט נדרש כמובן גם למחיר של משלוח לארץ. המחיר הנוסף שמתווסף על כל אילו הוא מחיר המכס בארץ. מחיר המכס נקבע בהתאם למשקל החבילה ולתכולתה ומשום כך חשוב להקפיד כי החנות או השולח ירשמו על גבי החבילה את שווי הפריט ובמידת האפשר רצוי לציין על גבי החבילה כי מדובר במתנה, שכן חבילת שי פטורה ממכס. כך או כך חשוב לקחת בחשבון את כלל העלויות הכרוכות ביבוא בגדים אישי, כולל דמי שילוח ומכס, על מנת להבטיח כי היבוא אכן ישתלם על פני קנייה בארץ