יבוא אישי

יבוא אישי של סחורה מחו"ל לצרכים פרטיים

יבוא אישי מחו"ל

עם התפתחות הקשרים בין מדינות העולם ובנוסף, גם התפתחות של קשרי מסחר, יבואנים ויצואנים עומדים מול עולם גדול של אפשרויות ובתוך כך, גם אנשים פרטיים פתוחים יותר ויותר ליבוא של חפצים לשימוש אישי ממדינות שונות בחו"ל. בניגוד ליבואנים גדולים העוסקים ביבוא מסחרי של סחורות בסדר גודל משמעותי, יבוא אישי הוא יבוא של אדם פרטי המייבא סחורה לשימוש פרטי, לרוב בסדרי גודל קטנים בהרבה ולא לצרכי מסחר.

כמו ביתר המדינות המתוקנות בעולם, גם בישראל חוקי היצוא והיבוא ובתוכם יבוא אישי, מוסדרים במיוחד וכל אדם המבקש ליבא דבר כלשהו ביבוא אישי, נדרש ללמוד את הבירוקרטיה והסידורים הנדרשים. החפצים שמיובאים ביבוא אישי לארץ על ידי אנשים פרטיים רבים ומגוונים, כאשר במקרים רבים מדובר בתושב חוזר, כזה שנהנה לתקופה מסוימת מהקלות כמו פטור ממכס ולכן חפצים רבים נרכשים בדרך של יבוא אישי מחו"ל במחיר אטרקטיבי.

מוצרים אחרים המיובאים ביבוא אישי לארץ הם מוצרי אלקטרוניקה, בדרך כלל גאדג'טים נחשקים, אבל ללא ספק התחום בו היבוא האישי בישראל בולט במיוחד, הוא תחום רכבי היוקרה. נדמה כי בתחום היבוא האישי של רכבים, החוקים והבירוקרטיה הופכים נוקשים ומסובכים מעט יותר מאשר יבוא אישי של כל מוצר אחר, אך הדבר לא מונע מישראלים רבים לייבא מדי שנה את רכב היוקרה המועדף עליהם.

 

יבוא אישי למדינת ישראל

על פי חוקי מדינת ישראל כל אזרח רשאי לייבא עד לשני כלי רכב ביבוא אישי ממדינה כלשהי בחו"ל. מכיוון שתהליך היבוא האישי של רכב מסורבל יותר מקנייה פשוטה יחסית של רכב דרך סוכנות או יבואן מורשה, מי שמחפש לקנות רכב משפחתי וסטנדרטי לרוב יסתפק בדרכים המוקבלות וירכוש את רכבו בארץ. אך בתחום רכבי היוקרה, במקרים רבים מחירו של הרכב בארץ סובל מעמלות גבוהות וכך לדוגמא ההפרש בין מחירו של רכב מסוג מרצדס בארץ למחירו ביבוא אישי, יכול להגיע קרוב ל- 200,000 ש"ח ולכן יבוא אישי של רכב יוקרה משמעותו גם הוזלה במחיר.

אדם פרטי בישראל החושק ברכב יוקרתי מסוג כלשהו יכול לבחור להיעזר בשירותיה של סוכנות רכב ליבוא של הרכב המבוקש, אך גם במקרה כזה, העסקה תכלול בדרך כלל עמלות לא נמוכות. אפשרות נוספת היא יבוא אישי באופן עצמאי לחלוטין, אך חשוב להבין כי לפני התחלה של תהליך כזה, יש ללמוד את חוקי היבוא האישי באופן מדוקדק ולהתכונן לתהליך לא פשוט וגם לא קצר.

אפשרות שלישית היא להיעזר בשירותי ייעוץ של חברות המתמחות בחוקי היצוא והיבוא בארץ ובניהם גם כל הקשור ליבוא אישי. בין אם עוברים את התהליך עם ייעוץ צמוד ומקצועי ובין אם מחליטים לעבור את שלבי היבוא האישי לבד, מדובר בהליך הדורש אישורים רבים, החל מקבלת אישור על סוג הרכב אותו רוצים לייבא, אישור של משרד התחבורה, יחד עם אישור של היבואן הרשמי בישראל ובוודאי תשלומים של מיסים ואגרות שונים.

כך או כך, יבוא אישי אינו עסק פשוט, אך גם לא מומלץ לוותר מהר מדי על חפץ מבוקש או על רכב יוקרה נחשק, רק משום שההסדרים והבירוקרטיה נראים מאיימים. כל עוד דואגים לעקוב באופן מסודר אחר ההסדרים והחוקים הדרושים, אין כל סיבה שלא נוכל להינות מהמכשיר, הגאדג'ט, או הרכב היוקרתי אותו כל כך רצינו.