שחרור ממכס

מהן התקנות לגבי שחרור חפצים ממכס, ומדוע כדאי להיעזר בחברה הנותנת שירותי עמילות מכס?

תקנות המכס במדינת ישראל מטילות את המס העקיף על פי סוג הטובין (הסחורה) ושכלול שווי היבוא שהוא למעשה שווי המוצר, דמי ההובלה והשילוח, ביטוחים ועוד שירותים נלווים. אם נתייחס לחבילות של חפצים אישיים המכילות פריטים שגרתיים כמו בגדים, כלי בית או ספרים תקנות המכס אומרות כך:

  • חבילות שערכן הכולל (בשכלול שווי היבוא) אינו עולה על 75 דולר פטורות מתשלום מע"מ ומכס, להוציא מוצרי אלכוהול, טבק ומוצרים חריגים החייבים במכס בכל סכום.

  • חבילות שערכן הכולל נמוך מ - 1000 דולרים והן בעלות אופי שגרתי יוכלו לעבור הליך שחרור מהיר ("התרה") אם יוגשו לרשויות המכס כל המסמכים הנדרשים ורשימון בו דיווח מפורט על תכולת כל חבילה, סיווגה במכס ושווי המוצרים בה.

  • חבילות שערכן גדול מ- 1000 דולרים או חבילות המכילות פריטים חריגים המצריכים בדיקה ואישורים יעברו הליך אישור פרטני על מנת לשחרר את הסחורה ממכס.

במקרה בו אין תכולה חריגה והחבילה פטורה ממכס אין טעם להיעזר בשירותי עמילות מכס לצורך שחרור הסחורה, כן אפשר להיעזר בשירותיהם לצורכי ייעוץ וקבלת מידע. במקרים אחרים בהם הסחורה תהיה חייבת במכס כדאי להיעזר בשירותיה של חברה העוסקת בעמילות מכס ממספר סיבות עיקריות:

  • מקצועיותו של עמיל המכס והיכרותו עם תקנות המכס והגורמים השונים יביא לשחרור מהיר ככל שניתן של הסחורה המיובאת.

  • שירות עמילות מכס יכול להסיר מעל הלקוח את הלחץ ואי הודאות כאשר מדובר במשלוחים גדולים, של יבוא אישי בפעם הראשונה או בעת חזרה מרילוקיישן ולמרות שמדובר בציוד אישי שהוא לרוב שיגרתי עדיין יש להצהיר על הסחורה, לפרט את הפריטים ושווים ברשימון ולהגישו למכס כחלק מהליך שחרור הסחורה.

  • הידע המקצועי של עמיל המכס יכול לשמש את הלקוח בתכנון המעבר לרילוקיישן. מעבר דירה לחו"ל מעמיד את הלקוח במצב בו עליו לארוז את תכולת ביתו ולשלח אותה למדינה זרה, עמיל המכס יכול לייעץ בנושאי הביטוחים, אופן האריזה, אופן השילוח (ימי או אווירי), תשלום אגרות ועוד.

במקרה של תושב חוזר לישראל, מומלץ להיעזר בשירות עמילות מכס. על הלקוח השב מרילוקיישן לקחת בחשבון את תקנות המכס בישראל, את אופן האריזה והשילוח ועל סמך אלה להחליט מה הוא מייבא איתו חזרה לארץ ומה יהיה עדיף שלא לקחת. מבחינת תקנות המכס, יבוא פריטים ביבוא אישי משמעותו כי פריטים אלה יישארו בבעלות המייבא למשך 6 שנים מתאריך היבוא אחרת יאלץ לשלם בגינם פחת. יש לקחת בחשבון גם פריטים עליהם חל איסור יבוא (נשק מכל סוג), פריטים עליהם חל מיסוי גבוה ואולי לא משתלם לייבאם (אלכוהול, טבק), פריטים המחייבים אישור יבוא (רכב, כיסא גלגלים, חומרי בניין) ופריטים חריגים אחרים אשר יעכבו את שחרור הסחורה מהמכס. חשוב לדעת והוסיף לחישובי התקציב את חיוב המע"מ, נכון להיום 15.5%, שחל בכל מקרה על כל תושב חוזר בגין שווי היבוא הכולל ואת שירותי השחרור ואספקת הסחורה בארץ.