קורסי יבוא

בארץ קיימים קורסי יבוא בהיקפים שונים ולמטרות מגוונות. סקירה כללית על לימודי יבוא ויצוא.

חלק נכבד מן המגזר העסקי והמסחר בישראל כולל קשרי סחר בין ישראל למדינות שונות בעולם ויותר אנשים המבקשים לשווק סחורה מסוגים שונים בארץ, זקוקים ליבוא של אותה סחורה או של חומרי גלם ממדינות מעבר לים. מכיוון שתחום היבוא או היצוא הינו תחום מורכב במיוחד, במיוחד כשמדובר על יבוא מסחרי, כיום מי שמבקש לעסוק בתחומים אלה בדרך קבע, יכול לקבל את המידע הרב ולהתכונן לתחום דרך קורס יבוא, קורס יצוא, או באמצעות קורסים נוספים העוסקים בתחומים הרבים הנכללים בתוך העולם הרחב של סחר בינלאומי.

מי שמבקש לייבא או לייצא סחורה בישראל, צריך להתמודד מול החוקים הרבים שקיימים בארץ וגם מול חוקי היבוא או היצוא של המדינה עימה מנהלים קשרי סחר. מעבר לכך, דרוש ידע הנוגע לדרכי השילוח האפשריות, הכרה של חוקי המכס ושל המיסים השונים המוטלים על כל סוג סחורה, ידע על סיווג סחורות ועוד ובתוך הסבך הגדול של החוקים והתקנות, כל טעות או בחירה לא נכונה יכולה לעלות כסף רב וגם להוביל לבעיות משפטיות ומשום כך ישנה חשיבות עצומה להכיר את התקנות ואת הבירוקרטיה עד כמה שניתן.

קורס יבוא ויצוא כולל באופן ראשוני הכרה של תחום היבוא והיצוא בארץ והסבר תיאורטי אודות התחום הרחב וכיצד הוא פועל כיום וקורס כזה מתאים בוודאי לכל אדם פרטי המבקש להיכנס בפעם הראשונה לתחום היבוא או היצוא וגם לאילו המופקדים על תחומים אלה בתוך חברה או תעשייה מסוימת. חלק מאילו הפונים לאותם קורסים יכולים להיות עובדים הנשלחים להשתלמויות על מנת להתעדכן בשינויים האחרונים בתחום הסחר הבינלאומי וגם עמילי מכס שלמעשה עוברים קורס עמילות מכס המכשיר אותם לייצג יבואנים או יצואנים מול רשויות המכס בישראל.

עמיל מכס למעשה מחויב לעבור קורס יבוא ויצוא וסחר בינלאומי אשר בסופו עליו לעבור מבחן יחד עם תקופת התמחות ורק לאחריהם יוכל לקבל רישיון ולתפקד כגורם מקצועי ורשמי המטפל בנושאי מכס. מי שפונה לקורס שלא במטרה להיות עמיל מכס, מקבל גם הוא תעודת הסמכה מטעם המכללה המעבירה את הקורס, כאשר מי שלומד במוסדות המפוקחים על ידי לשכת המסחר והתעשייה מקבל תעודה הסמכה מטעם הלשכה.

על מנת לקבל תעודת הסמכה בתום קורס יבוא ויצוא יש לעבור על כלל התכנים ולהשלים את מטלות הקורס שלרוב גם כוללות מבחן מסכם. מעבר לתכנים התיאורטיים והכלליים הסורקים את עולם הסחר הבינלאומי ואת העדכונים והשינויים שהוא עובר, על הקורסים לכלול גם ידע מעשי שיכשיר את המשתתפים בו לעסוק באופן מעשי בתחום לאחר סיום הקורס.

על המשתתפים להכיר את דרכי השילוח הקיימות בין אם שילוח אווירי, ימי, או יבשתי ואת היתרונות והחסרונות הכרוכים בכל אחד מהם, את הטפסים הנדרשים על מנת להשלים יבוא או יצוא של סחורה, ללמוד כיצד מסווגים סחורה ובהתאם לסיווג הסחורה מהם המיסים המוטלים על סוגי הסחורות השונות, ללמוד ולהכיר את חוקי המכס בישראל ואת הכללים לחישוב מכס, להכיר את הסכמי הסחר של ישראל עם מדינות העולם השונות, להכיר את ההיבטים המשפטיים הכרוכים ביבוא או יצוא, את הביטוח הנדרש לכל סוג של סחורה ולמעשה להתכונן לכל תרחיש שעלול לעלות בעסקי הסחר הבינלאומי.

החומר הנדרש על מנת להבין באמת את עסקי היבוא והיצוא אכן רב ונרחב והקורסים המוצאים כיום יכולים להיות מעמיקים יותר או פחות, כאשר הקורסים המינימאליים כוללים לרוב כ-40 שעות לימוד, אך הקורסים היסודיים יותר לרוב ידרשו כ-120 שעות לימוד ומעלה. כאשר בוחרים קורס יבוא ויצוא חשוב להקפיד ולבחון גם את צוות ההוראה אשר צריך לכלול אנשים בעלי ניסיון בתחומי הסחר הבינלאומי ולמעשה מומחים ויועצים מקצועיים בתחומי המכס, עמילות מכס, דיני עבודה, ביטוח, משפט ויעוץ ארגוני. כל זאת על מנת להבטיח כי נקבל את המידע המקצועי ביותר שיכשיר אותנו לעולם האמיתי של הסחר הבינלאומי.